8 de maig 2014

Programa 26


Una setmana tot l'equip del Punt i a part ha tornat a Ràdio Floresta per fer el nostre 26é programa marcat, en la primera secció, per les declaracions de Ferran Moreno, un jove valencià que recentment ha tornat de Gaza amb les Brigades Internacionals Unadikum.

La notícia més destacada ha estat justament el trencament del tracte de pau per part d'Israel al conflicte amb els palestins. També hem destacat les reunions per unir forces entre Al Fatah, el partit majoritari a Cisjordània, i Hamàs, el partit majoritari a Gaza que està considerat com a terrorista per molts països. Ferran Moreno s'ha encarregat d'explicar-nos quin és el dia a dia de dones i nens especialment als camps de refugiats de Gaza, les ínfimes possibilitats de pau i la unió de les forces palestines contra Israel.

També hem explicat la sentència que declara inconstitucional l'euro per recepta i, per tant, s'haurà de deixar d'aplicar aquesta taxa impulsada des de l'executiu català. L'euro per recepta va ser una mesura molt polèmica que va molestar a les persones amb menys recursos econòmics. La derogació ha significat una alegria per a elles mentre que el Govern assegura que es tracta d'un atac ja que és Catalunya qui té la competència en sanitat i consideren que la derogació és un atac a aquesta competència.

Finalment, també hem destacat la detenció de diferents membres d'ADIF arrel de la presumpta desviació de fons públics en la construcció de l'estació de l'AVE de Segrega. Hem relacionat aquest fet amb totes les ajudes rebudes des de la Unió Europea per a la construcció de l'alta velocitat a Espanya així com en el boom ferroviari que ha resultat ser ineficaç, augmentant l'alta velocitat i no millorant el transport de proximitat.

Després de la previsió, que ens anuncia l'arribada definitiva del bon temps, i una cançó; hem reprès l'AVE per veure quin és el tractament que han fet els mitjans de comunicació d'arreu d'Espanya al respecte. També hem tractat el polèmic anunci de l'empresa Desigual on apareix una dona punxant uns preservatius per quedar-se embarassada. Això ho hem fet partint de les diferents publicacions dels mitjans espanyols amb una conclusió clara: l'empresa ha aconseguit publicitat gratuïta.

A l'apartat de xarxa, hem conegut quines aplicacions necessiten més bateria i consumeixen més 3G per tal de saber quines ens convenen. Algunes de molt utilitzades com Facebook o WhatsApp es troben entre les que més consumeixen. També hem conegut el sistema operatiu Tails que permet la navegació sense deixar rastre. Es tracta d'un OS en base Debian i que es pot arrencar des d'un pen drive o un CD sense necessitat d'instal·lar-lo a l'ordinador.

Just seguit hem conegut Tòquio i alguns dels seus llocs ben emblemàtics arrel de la visita del primer ministre nipó a Espanya. Per tant, hem pogut conèixer santuaris i mercats en un país purament occidental que dista molt dels darrers destins que hem tractat al programa.

Finalment, a l'apartat cultural hem tractat la pràctica de fer una gran inversió pública per construir instal·lacions que augmenten el valor del terreny i afavorir l'arribada de persones amb un nivell adquisitiu més alt als barris degradats. És la pràctica que es va fer al Raval anys enrere i té com a principal problema no solucionar la pobresa, sinó traslladar-la. Aquesta pràctica es coneix com a “barcelonització” a Alemanya tot i que el nom català seria gentrificació.


Finalment, hem acabat el programa amb una cançó, aquesta setmana seleccionada per Silvia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada